0250.775.021

0250.775.021

Schitul Pahomie

Schitul Pahomie - Baile Olanesti

Hram: Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul
Stareţ/ă: Ieronim Tamaş
Adresă: loc. Băile Olăneşti, Valcea,Romania

Fiind situat pe teritoriul localităţii Băile Olăneşti (comuna Bărbăteşti), judeţul Vâlcea, la aproximativ 30 km de Rm. Vâlcea, sub crestele Munţilor Căpăţânii, accesul la această aşezare monahală se face pe DN 64A, Râmnicu Vâlcea - Băile Olăneşti, trecând prin Păuşeşti-Măglaşi, virând la stânga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier practicabil şi accesibil şi cu mijloace auto, până la Izvorul Frumos, care ţâşneşte de sub steiul de stâncă lung de aproape 50 de metri, pe care este clădită biserica schitului, având hramul ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Din pisania actuala a schitului rezultă că întemeietorii sunt Pahomie monahul şi Sava Haiducul, în anul 1520, justificându-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.
După o altă pisanie, acest Pahomie nu ar fi altul decât marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul Mânăstirii Bistriţa, care în anii 1519-1520, când reclădeşte Bistriţa, dărâmată de tunul lui Mihnea cel Rău în anul 1509, zideşte şi Schitul Pahomie, în amintirea faptului că la Izvorul Frumos, în pustietatea masivului Buila, în drumul pe care-l caută prin pădure ca sa ajungă la Sibiu, spre a scăpa de urgia lui Mihnea, îşi găseşte salvarea vieţii sale şi a celor care îl însoţeau în pribegie. Printre prietenii săi se afla căpitanul de oaste Sava, devenit Sava Haiducul, pentru faptul că, zăbovind stăpânul său de mai multă vreme aici, deseori a făcut incursiuni prin localităţile învecinate, pentru a face rost de hrană.
Data de 1684 din pisania de astăzi a schitului este presupusă a fi anul în care a avut loc repararea schitului, în acelaşi an fiind renovată şi Mânăstirea Bistriţa de Constantin Brâncoveanu, în calitate de descendent al familiei Craioveştilor.
Din 17 decembie 1824, avem date scrise despre starea schitului ”Izvorul Frumos” - metocul mânăstirii Iezer: ”Biserica se află spre dărâmare cu totul”. Din anul 1880, schitul a fost părăsit. Abia în 1952 s-a reclădit biserica în forma ei iniţială, după trasăturile zidurilor rămase, cu zidari din Costeşti şi tâmplari din Bărbăteşti, pictura fiind executată de Stan Hermeanu, în 1956. Cu timpul pictura s-a deteriorat, fiind refăcută în 1997, de către ierodiaconul Popa Nicolae din Perişani.
Sfinţirea schitului s-a făcut la 30 septembrie 1956, de către episcopul Iosif al Râmnicului, şi a fost încredinţat spre îndrumare părintelui Veniamin de la Schitul Pătrunsa.
Primul vieţuitor al schitului reînnoit a fost călugărul Ioasaf Ionescu, venit de la Arnota. El moare în 1980 şi este înmormântat lângă zidul bisericuţei schitului. După această dată, schitul este păstorit de tânărul monah Galaction Zelig, format duhovniceşte de părintele Lavrentie Sovrea de la Mânăstirea Frăsinei, însufleţind schitul cu vieţuitori şi scoţându-l astfel din anonimat. Simţindu-se obosit, părintele Galaction cere Preasfinţitului Gherasim, pe părintele ieromonah Ieronim Tamaş, de la mânăstirea Nicula, fiul duhovnicesc al Înaltpreasfinţitului Părinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, pentru a prelua conducerea schitului. Cererea este aprobată începând cu data de 1 ianuarie 2002.
Biserica, construită sub o mare stâncă (pe care se află chipul Domnului), având în apropiere o cascadă cu apă de munte, rece ca gheaţa, îşi aşteaptă în linişte şi rugăciune vizitatorii.


< Inapoi








Termeni si conditii | Harta site | Intrebari frecvente
Toate drepturile rezervate

PUTEȚI VERIFICA LICENȚA DE TURISM 3BIS (NR. 4240) AICI