0250.775.021

0250.775.021

Scurt istoric

Potrivit legendei, puterea binefacatoare a apelor minerale de la Baile Olanesti a fost cunoscuta chiar din timpul romanilor, de la care - se banuieste - au ramas niste ziduri vechi din piatra în apropierea izvoarelor .

Prima atestare documentara a localitatii Baile Olanesti dateaza din 19 iulie 1527.

Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai.

In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau "olane", respectiv "ulani". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olanescu. Vestea efectului tamaduitor a fost intarita chiar de conducatorul Revolutiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe mosia Olanestilor Impreuna cu grupul sau de boieri.

Primele analize ale acestor ape au fost facute de dr. Karl Friedrich Siller in anul 1830 ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1853-1854 se face a doua analiza de catre Petrache Poenaru, iar mai tarziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.

In urma cererii generalului dr. Carol Davilla, care vizitase statiunea impreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, In anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul in ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegrama in care isi manifesta surprinderea si incantarea, numind apele ca fiind “de natura extraordinara“.
In anul 1873 apele minerale de la Olanesti sunt trimise la Expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obtinand Medalia de Aur.

Dupa lucrarile chimice, analitice, comparative, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca studiile geologice si hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca In anul 1922 sa poata Incepe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializata in astfel de lucrari.

La 12 octombrie 2011 a aparut Hotarârea Nr. 1016 a Guvernului României privind acordarea statutului de statiune balneoclimatica pentru 6 localitati din România, printre care si Baile Olanesti .

HARTA STATIUNII BAILE OLANESTI - clik pe obiectele din harta !


View Harta Statiunii Baile Olanesti in a larger map

< Inapoi








Termeni si conditii | Harta site | Intrebari frecvente
Toate drepturile rezervate

PUTEȚI VERIFICA LICENȚA DE TURISM 3BIS (NR. 4240) AICI