0250.775.021

0250.775.021

Rezervatii naturale

VEGETATIE, FLORA, FAUNA :

Zona este acoperita de paduri de conifere, fag si stejar. In zona de munte intalnim ienuperii, jnepenii, plante ca: floarea de colt, bulbucii de munte, bujorul de munte, crinul de munte, garofita de munte etc. Dintre animale amintim: ursul carpatin, mistretul, capra neagra, caprioara, cerbul, rasul, veverita, parsul de padure, viezurele, lupul etc. Exista si o mare bogatie de pasari: cocosul de munte, corbul, uliul soricar, mierla neagra, mierla de apa, vrabia, cotofana, pitigoiul etc.

REZERVATII NATURALE DEOSEBITE:

1. Rezervatia de tisa - Taxus baccata, din cheile paraului Cheia, apartinand Masivului Buila- Vanturarita. In 1976 prof.dr.Traian Radoi a identificat 628 exemplare tisa. Suprafata rezervatiei este de 1,5 ha, amenajata prin Decizia m. 205/1966 a fostului Consiliu Popular al Regiunii Arges.

2. Rezervatia naturala Stogul din Masivului Buila- Vanturarita - se constituie ca o rezervatie complexa. Se intalnesc calcare mezozoice in care s-au dezvoltat fenomene exo- si endocarstice, existand peste 35 pesteri si avene. In pesteri se intalnesc o fauna de o deosebita valoare stiintifica si numeroase puncte fosilifere de "Ursus Spaeleus" (ursul de pestera). Flora este bine reprezentata prin exemplare de tisa, floarea de colt, ghintura galbena, bulbucii de munte, cerentelul de munte, lana caprelor, ienuperul pitic etc. Fauna este prezenta prin ursul brun, capra neagra, rasul, caprioara, porcul mistret, cocosul de munte si pastravul.

3. Rezervatia Radita - Manzu, din muntii Capatanii - rezervatie naturala complexa de o mare valoare peisagistica. Geologic prezinta conglomerate neocene pe care s-a dezvoltat un relief neuniform: pile, turnuri, babe, cascade. Aici intalnim o flora bogata, cu plante rare, declarate monumente ale naturii, enumerate si la pct. 2.

4. Rezervatia Lacul Frumos, din Mosoroasa - este o mlastina mezo-oligotrofa importanta prin prezenta muschiului Sphagnum si planta carnivora Drossera rotundifolia (roua cerului).

5. Pesterile din zona Olanesti au fost propuse si cuprinse de catre specialistii valceni in lista obiectivelor geologice ocrotite de lege. In zona Cheile Cheii se afla:
- Pesterea Munteanu - Murgoci - unde este prezenta cea mai mare colonie de lilieci;
- Pestera cu lac - se diferentiaza printr-o bogata fauna cavernicola;
- Pestera Pagodelor - detine o mare cantitate de argila fosila;
- Pestera Caprelor - prezinta diversitate si bogatie de concretiuni calcaroase ;
- Pestera cu Perle - adaposteste fosile ale ursului de pestera;
- Pestera Rac - unde sunt prezente fosile de Ursus Spaeleus;
- Pestera Clopot - adaposteste cele mai mari stalacmite dintre toate pesterile valcene.

In Cheile Folea - OIanesti se afla Pestera Arnautilor, unde intalnim o bogata fauna cavernicola si puncte fosilifere.

6. Pe drumul ce duce de la Vila Plopul la Sanatoriul Elias OIanesti (fosta Vila 1 Mai) privirea ochiului calatorului se opreste asupra celor doua lacuri cu nuferi - albi si galbeni ­ o adevarata splendoare a naturii.

7. In parcurile orasului intalnim specii rare precum Liriodendron tulipifera (arbrele de lalea), Ginkgo biloba (arborele pagodelor) si Abies concolor (bradul argintiu).

Dintre plantele si animalele ocrotite de lege, declarate monumente ale naturii sau specii rare vegetale si animale prezente în zona Olanesti amintim : floarea de colt, gentiana, tulichina, piperul lupului (Daphne mezereum) , tisa, laricele (zada), bujorul de munte, bulbucii de munte, stanjenelul (Iris), capra neagra, rasul.

Subliniem faptul ca toata zona Olanesti este foarte bogata în plante medicinale, care - recoltate cu grija de localnici sau de turisti - pot servi la ameliorarea unor afectiuni sau chiar la disparitia unor boli. Dintre ele amintim :

rostopasca sau iarba de negi (Chelidonium majus);
cerentelul (Geum urbanum);
sulfina galbena (Meliotus officinalis);
macesul (Rosa canina);
podbalul sau podbealul (Tussilago farfara);
sanisoara (Sanicula europaea);
matraguna sau cireasa lupului (Atropa belladonna);
pedicuta (Lycopodium clavatum);
feriguta sau iarba dulce (Polypodium vulgare);
steregoaia sau stirigoaia (Veratrum album);
smirdarul sau bujorul de munte (Rhododendron kotschyi),
ghintura galbena (Gentiana lutea),
ceapa de munte (Allium victorialis),
cutcurigul purpuriu sau spanzul (Gelleborus purpurascens).

< Inapoi








Termeni si conditii | Harta site | Intrebari frecvente
Toate drepturile rezervate

PUTEȚI VERIFICA LICENȚA DE TURISM 3BIS (NR. 4240) AICI